Tusen dagar av kultur för demokratins skull

Välkommen till 1 000 dagar kultur. Ett initiativ som startade när 17 ledande kulturverksamheter bestämde sig för att arbeta mot ett gemensamt mål – öka medvetenheten kring kulturens roll för vårt demokratiska samhälle.


article-img
Foto: Joacim Gustafson

Vi startade initiativet den 16 december 2019 då det var tusen dagar kvar till nästa val i Sverige. Lika många dagar som det är kvar, lika många insatser ska vi göra för att visa på det viktiga med fri kultur. Tusen dagar, tusen insatser. På den här hemsidan kommer du kunna följa vårt arbete.

Här samlar vi alla aktiviteter som de 17 organisationerna genomför, var för sig eller tillsammans. Insatser som på något sätt visar varför kulturen behövs. Det kan vara alltifrån en fika med en lokalpolitiker i Haparanda till ett seminarium om konstnärers rättigheter i Almedalen.

Genom att göra tusen insatser hoppas vi att när valdagen kommer så är kulturpolitiska frågor mer prioriterade och politiker och beslutsfattare förstår det viktiga med att värna en fri och obunden kultur som finns till för alla. För som det är nu ser vi snarare en utveckling där det går åt andra hållet, vilket du kan läsa mer om i vår debattartikel.

Var med och gör en skillnad du också. Dela dina tankar eller något som du har gjort under #1000dagarkultur.

Magnus Aspegren
Vd Riksteatern
Initiativtagare till 1 000 dagar kultur